Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 77 10 150

Έρχεται Το Project Της ΠΥΡΚΑΛ. Τι Θα Γίνει Με Τα Ακίνητα Του Κέντρου;

Έρχεται Το Project Της ΠΥΡΚΑΛ. Τι Θα Γίνει Με Τα Ακίνητα Του Κέντρου;

Έρχεται Το Project Της ΠΥΡΚΑΛ. Τι Θα Γίνει Με Τα Ακίνητα Του Κέντρου;

Ανακατατάξεις και σημαντικές αλλαγές τόσο στην περιοχή της Δάφνης – Υμηττού όσο και του κέντρου αναμένεται να επιφέρει το project που σχεδιάζεται στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ και το οποίο προβλέπει τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών 9 Υπουργείων.

 

Τα 127 συνολικά κτίρια των υπουργείων που θα μεταφερθούν, από τα οποία άλλα στεγάζονται σε χώρους κτιριακών εγκαταστάσεων μισθωμένους από το Ελληνικό Δημόσιο (107 κτίρια) και άλλα σε ιδιόκτητα κτίριά του (20 κτίρια), βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο Αττικής, με αυτά να συγκεντρώνονται ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό. Τα υπουργεία που πρόκειται να μεταφερθούν είναι τα: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Το project προβλέπει τη δημιουργία υπερτοπικού Πάρκου κεντρικής διοίκησης – “Κυβερνητικό Πάρκο”, σε συνολική έκταση 154.797,34 τετραγωνικών μέτρων, πλαισιωμένο με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πολιτιστικές δραστηριότητες με την ονομασία “Ανδρέας Λεντάκης”, εντός του Δήμου Δάφνης – Υμηττού.

 

H εκκίνηση του project έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό καθηγητών, φορέων και πολιτών. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, η Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ, Αναπλ. Καθηγήτρια Ρένα Κλαμπατσέα, μίλησε για το σύνθετο πολεοδομικό, κοινωνικό και θεσμικό εγχείρημα που προκύπτει με το Κυβερνητικό Πάρκο, με τις πολυεπίπεδες χωρικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο κέντρο Αθήνας, στον Υμηττό και στο Λαύριο. Τόνισε την απουσία διαλόγου όπως και τις υπερβάσεις που υπήρξαν, τις γκρίζες ζώνες όπως ανέφερε από τη χρήση του εργαλείου του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περίπτωση της ΠΥΡΚΑΛ.

Η Μάρω Ευαγγελίδου, Αρχιτέκτων- Πολεοδόμος /Χωροτάκτης και Αντιδήμαρχος αστικής αναζωογόνησης και ανθεκτικότητας Δήμου Αθηναίων εξήγησε ότι η απόφαση για την ΠΥΡΚΑΛ ελήφθη ερήμην του Δήμου Αθηναίων. Ανέδειξε την αρνητική εισήγηση της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος Δήμου Αθηναίων με βάση την οποία τεκμηριώθηκε η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας. Υπάρχει ρητή διαφωνία του Δήμου με την επιλογή της εκκένωσης του κέντρου της πόλης από την επιτελική δημόσια διοίκηση. Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό ενώ παράλληλα δεν έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες για την εκτίμηση των επιπτώσεων του εγχειρήματος στην πόλη της Αθήνας.

 

Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ, ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ εξήγησε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. Προγραμματίζεται η μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής πρωτίστως σε ένα πάρκο, χωρίς περιφράξεις, ένα ενιαίο ανοιχτό πάρκο μέσα στο οποίο θα έχουν χωροθετηθεί και τα κυβερνητικά κτίρια. Θα υπάρχει μείωση κατανάλωσης ενέργειας με σχεδόν κλιματικά ουδέτερες νέες εγκαταστάσεις.

 

Ο Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος παρουσίασε την εργασία της ομάδας του ΕΜΠ. Εξήγησε ότι αυτή η μελέτη θα έπρεπε να έχει προηγηθεί πριν ληφθούν οι αποφάσεις. Παρουσίασε το ιστορικό του σχεδιασμού του κέντρου αναφέροντας ότι καμία σοβαρή διοίκηση δεν έβγαλε ποτέ το κέντρο από την πρωτεύουσα, κανένας σχεδιασμός δεν αμφισβήτησε την έννοια του κέντρου της Αθήνας, αντίθετα την ενίσχυσε, ουδέποτε δε συζητήθηκε η μεταφορά του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βαριές επιπτώσεις από την αύξηση της κυκλοφορίας στη Δάφνη-Υμηττό, το πρόβλημα στάθμευσης που θα προκύψει και τα μεγάλα ύψη κτιρίων ενώ εξήγησε το “σοκ” που θα υποστεί η κεντρική Αθήνα μετά την εκκένωση εκατοντάδων κτιρίων. Πρότεινε στους κάτοικους να αγωνιστούν ώστε η ΠΥΡΚΑΛ να γίνει πραγματικό πάρκο πρασίνου και όχι “πάρκο κτιρίων”.

Share this post:

Σχετικές αναρτήσεις:

Παράταση Για Τις Δήλωσεις Καθαρισμού Οικοπέδων Στην Ψηφιακή Πλατφόρμα

Εκδόθηκε το πρωί της 6ης Μαρτίου 2024 η απόφαση με αριθμό 293/2024, του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Θεόδωρο Αραβανή, εισηγητή τον Δημήτρη Πυργάκη και αυξημένη επταμελή σύνθεση έδρας. Η νέα απόφαση του Τμήματος, με σημαντικές...

Θέλετε να Γίνετε Μεσίτης Ακινήτων;

Θα σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε την καριέρα και την εμπειρία σας.
Μάθετε Πως!